Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A bemelegítés az edzés alapja

Pőcz Réka bemelegítés gyakorlat

Véleményem szerint a leggyakoribb hiba az edzések során az, ha nem fektetünk kellő hangsúlyt a sporttevékenységünket megelőző bemelegítésre, éppen ezért, ma erre mutatok pár példát.

Tapasztalataim alapján a legnagyobb kárt az edzéseink során azzal tehetjük, ha nem fordítunk megfelelő figyelmet a bemelegítésre. Bemelegítéssel a testünket “üzemi hőfokra” melegítjük, így a sérülés veszélye minimálissá válik.

Bemelegítéskor tetőtől talpig melegítjük be testünket, mind az izomzatunkat, mind az ízületeinket. Íme:

  • Fejkörzés, -váll, -kar, -alkar, -csukló.
  • Majd törzsfordítás, -körzés.
  • Csípőkörzés.
  • Végül pedig az alsó végtagok bemelegítése: láb-,lábszár- és bokakörzés.
  • Ezt követi egy cardio jellegű bemelegítés, pl.: egyhelyben térdemeléses futás.

Ha bármi kérdésetek van, írjatok a kellatestblog@gmail.com-ra és iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra, ahonnan hetente frissülő videóinkból megtudhatjátok, hogyan edzetek helyesen. Megtaláltok még minket Instagram-on és Facebook-oldalunkon!

0 Tovább

5 ok, amiért fontos a bemelegítés

Nagyon sokszor látom, hogy bejön a fazon a terembe, csinál két kar körzést és elkezd guggolni nagy súllyal. Mindezt ráadásul úgy, hogy a legtöbbször szabálytalanul végzi, utána meg csodálkozik, hogy fáj a térde. Éppen ezért a bemelegítés azért fontos, hogy testet ráhangolja az edzésre. Így tényleg hatékony lesz az edzés, no, meg sérülés mentesen tudod végigtolni, ami azért nem egy rossz dolog. :)

Nézzük  meg miért is jó, ha alaposan bemelegítesz:

  • segít elkerülni a sérüléseket
  • mentálisan felkészít, ráhangol az edzésre
  • felkészíti az izomzatot az edzésre
  • “beolajozza” az ízületeket
  • javít a mozgás minőségén

Mire kell odafigyelni?

Nagyjából minden embernek vannak testtartás hibái amiket fontos lesz javítani ha eredményes edzést szeretnénk elérni. Ezt korrekciós gyakorlatokkal tudjuk elérni. (Edző megkeresése ajánlott) Ha sikeresen megtanultad , építsd bele a bemelegítésbe ezeket a gyakorlatokat.

Én mindenképpen javasolnám a gyakorlat-specifikus bemelegítést is. Ez alatt azt értem, hogy fekvenyomás előtt nyomj egy-két sorozatot a rúddal, vagy pár sorozat fekvőtámaszt. Azoknak akik 15-20 percet sajnálnak az idejükből, üzenem, hogy megéri rááldozni a plusz energiát, mert hosszú távon a sérülések és ízületi problémák fogják korlátozni a fejlődést és a testi épségüket.

4 Tovább

Benji válaszol: Hogyan kezdjem az edzést?

0 Tovább

Kell a test!

blogavatar

Testedzéssel, életmóddal foglalkozunk.

Like!

KÖVESS!