Pőcz Réka edző válaszol táplálkozás

Tapasztalatom szerint a legtöbb kérdés az étkezéssel kapcsolatban merül fel, így arra gondoltam, hogy ma erről fogok nektek beszélni. Személyes tapasztalatom, hogy külsőnket 70%­-ban az étkezés, és csak 30%-­ban a sport határozza meg.

Rengeteg tévhit terjedt el a köztudatban, ilyen például, hogy ­

  • este 6 után nem eszünk;
  • hogy ­minél ritkábban eszünk, annál jobban fogyunk;
  • hogy ­zsírégető tabletta használatával mindent megehetünk;
  • vagy hogy ­csak csirkét és salátát lehet enni ­stb.

Fontos, hogy tisztába tegyük, ezek nem így vannak, viszont mindennek az alapja a vízfogyasztás, ami még az előtt van, hogy bármilyen szilárd ételt megettünk volna. Mégsem fektetünk rá elég hangsúlyt és ez komoly baj. Több neves orvos kutatásai alapján, illetve a WHO ajánlása szerint egy ember napi ajánlott víz bevitele 20 testsúly-kilógrammonként 1 liter. Tehát egy 60 kg-­os embernek 3 liter tiszta, ízesítéstől mentes víz fogyasztására van szüksége ahhoz, hogy egészséges tudjon maradni. Ez alatt kizárólag a vízfogyasztást értem. Nem tea, nem kávé, nem üdítő... Színtiszta, ízesítés mentes víz!

És akkor most térjünk vissza az étkezéshez. Fontos a kiegyensúlyozott, tudatos, változatos táplálkozás. Amiben szerepel a fehérje (hús,hal, egyes tejtermékek, tojás és magas fehérje tartalmú gyümölcs­avokádó), a minőségi szénhidrát (rizs, teljeskiőrlésű gabonák, olajos magvak, édesburgonya, sütőtök, amaránt, köles, hajdina, quinoa, stb.) és a rost (gyümölcsök és zöldségek). Személyre szabott étrendet szakavatott edző vagy dietetikus tud összeállítani, így gy azt javaslom, hogy semmiképp ne kezdjetek bele semmilyen őrült “divat­diétába”, hiszen maximum ideig, ­óráig lesztek megelégedve az eredménnyel. Már ha egyáltalán eredményes lesz a próbálkozásotok... Ha életmódváltáson töröd a fejed, akkor keress fel egy szakembert, aki személyre szabottan tud neked segíteni a céljaid elérésében. Aki figyelembe veszi a testalkat típusodat, az életkorodat, az anyagcsere sajátosságaidat, az ételintoleranciádat, a hormontípusodat és még sorolhatnám... Minden ember más és más, vagyis hiába vált be a barátnődnek egy diéta, nem biztos, hogy az neked is ugyanolyan jó lesz.

Ez volt mára a Kell a test!, ha bármi kérdésetek van, írjatok a kellatestblog@gmail.com-ra és iratkozzatok fel Youtube csatornánkra, ahonnan hetente frissülő videóinkból megtudhatjátok, hogyan edzetek helyesen. Megtaláltok még minket Instagram-on és Facebook-oldalunkon!