A legelső kérdés, amin az agyad pörög, hogy hogyan is kellene elkezdeni az edzést? Aztán felmerül még, hogy: Szabadsúly vagy gépek? Tömegeljek vagy szálkásítsak? Szedjek valami tápkieget? Osztott vagy összetett edzéstervet alkalmazzak? Mennyi fehérjét szedjek?

De az egész folyamat legfontosabb része a kezdet. Ha jó alapokat sajátítasz el, akkor biztos vagyok benne, hogy kisebb lesz annak az esélye, hogy feladod, hiszen nem esel abba a hibába, hogy olyan elvárásaid lesznek, amiket nem látsz teljesülni.

1) Egészségügyi- és szintfelmérés

Az első lépés, ami azt a célt szolgálja, hogy megtudd, milyen szinten vagy jelenleg és segít abban is, hogy reális célokat tűzz ki. Ha nem élsz aktív, sportos életet, mindenképpen javasolnék egy teljes kivizsgálást a háziorvosnál. Miért? Hát, például az esetleges szív problémák elég jó eséllyel kiderülhetnek, vagy ott van a gerincferdülés, harántsüllyedés, magas vérnyomás. Soroljam még? Szóval alapvető információkat kaphatsz az egészségi állapotodról. Egy konditermi állapotfelmérésért pedig érdemes felkeresned egy személyi edzőt, aki segít abban, hogy tudjad honnan is kell elindulnod.

2) Edző választása

Milyen szempontok alapján válassz edzőt? Nézz utána milyen edzés módszerek vannak és találd meg a neked megfelelő sportágat. Például, ha a testépítés tetszik, keress olyat, aki ezen a vonalon mozog. Ugyanis egy spinning vagy harcművészetben jártas oktató, nem biztos, hogy ebben az esetben neked legmegfelelőbb. Ha viszont kedveled a mozgást és a küzdősportokat, akkor egy fitness kickbox edző a tökéletes választás. Hogy egyáltalán kell-e edző? Én azt mondom, hogy igen. Felmér, segít, bíztat és a maximumot hozza ki belőled. Szóval jobb helyeken az adott edzőterem weboldalán meg tudod nézni az edzők fényképes bemutatkozását, illetve az elérhetőségeket.

3) Edzéstervezés

Sokan kérdezik tőlem a munkahelyemen, mi a tuti edzésterv? Az a tuti, ami neked a legjobban működik. Mindenkinek más a szintje, más képességekkel rendelkezik, ezért jó, ha készítenek neked egy személyre szabott tervet.

4) Gyakorlatok

Ha tényleg jó és eredményes edzést akarsz, akkor törekedned kell arra, hogy megtanuld az alap gyakorlatokat, és minél nagyobb súllyal tudd végrehajtani őket. Amit biztosan tudok javasolni a látványos fejlődéshez, hogy a nagyobb izom csoportokra kell fókuszálnod, mint például a hát vagy a comb. A tested izmait leginkább egységben kell terhelni, ezzel érheted el a legjobb hatást. Például egy guggolás sokkal hatékonyabb lesz, mint egy combhajlító gépen végzett izoláló gyakorlat, mert a guggolásban nem csak a comb izmai dolgoznak, hanem bekapcsolódik a törzs és a fenék is.

Ha megtanultad az alapokat, akkor a legfontosabb az lesz hogy rendszeres legyen az edzés, ezzel is maximalizáld a növekedést.