Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

5 perces morzsasüti

A crumble - magyarosíthatjuk morzsasütinek - egy angol édesség, ami nem véletlenül lett világhírű. A sütemény lényege ugyanis az, hogy alul csupa gyümölcs, a teteje pedig ropogós, morzsolt tészta. Öt perc alatt összeállítható, kiadós és nagyszerű! Természetesen variálható a morzsa, éppen ezért lehet diétásan is elkészíteni. Gazdagítható dióval, mogyoróval, fahéjjal, a gyümölcs is keverhető, dúsítható mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, esetleg rummal. Ennek a sütinek csak a fantázia szabhat határt. :)

Morzsoljunk össze

  • 15 dkg teljes kiőrlésű lisztet,
  • 10 dkg barnacukrot/nyírfacukrot, (gazdagíthatjuk 1 kk vanília aromával is)
  • 10 dkg vajat (ez helyettesíthető akár kókuszvajjal is)
  • és 8 dkg darált diót vagy mogyorót.

Kivajazott tortaformába vagy kisebb tepsibe kockázzunk fel almát, szórjuk meg mazsolával, majd morzsoljuk rá a tésztánkat. 30 percig süssük előmelegített sütőben alufóliával lefedve, majd vegyük le a fóliát és pirítsuk még 5 percig. Én a csokis verziómba vágtam bele körtét, banánt és tettem hozzá 5 dkg étcsokoládét, viszont a dió arányát lecsökkentettem 5 dkg-ra. Utólag úgy érzem a fahéj ízvilága jobban passzolt volna a csokoládé helyett, de természetesen a puding próbája is az evés. Úgyhogy jó étvágyat!

0 Tovább

Gyümölcskenyér: glutén-laktóz-cukor mentes, paleo (Pocak Panna receptje alapján)

18cm-es tortaformához vagy tepsihez

  • 20 dkg aszalt szilva
  • 10 dkg görög mazsola
  • 10 dkg aszalt vörösáfonya
  • 10 dkg aszalt sárgabarack

(itt megjegyezném, hogy bármilyen aszalt gyümölcs felhasználható!)

  • 1 dl méz
  • 80 ml Amaretto likőr)én mandula aromát használtam (mivel nem fogyasztok soha alkoholt, így nem is szeretek vele dolgozni)
  • 1 teáskanál rum aroma
  • 1.5 narancs kifacsart leve
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 1/4 teáskanál szegfűszeg
  • 1.5 evőkanál Holland kakaópor
  • 2 tojás
  • 16 dkg darált dió
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 4 evőkanál kókuszolaj

Felaprítjuk az aszalt barackot és szilvát, majd egy lábasba rakjuk a mazsolával és aszalt vörösáfonyával együtt. Ráöntjük a mézet, narancs levet,a mandula és a rum aromát, megszórjuk a fahéjjal, szegfűszeggel, kakaóporral, és belerakjuk a kókuszolajat is. Ezt a “kotyvalékot” nagy lángon felforraljuk, majd amint felforrt kis lángon főzzük 5 percig. Lehúzzuk a melegről és hagyjuk hűlni 20 percig, majd gyors mozdulatokkal elkeverjük benne a tojásokat, majd ugyanilyen gyorsan a szódabikarbónával elkevert darált diót. Sütőpapírral kibélelt 18cm-es tepsibe öntjük és 150 fokon sütjük 1 órát (vagy amíg kiállja a tűpróbát). Hagyjuk teljesen kihűlni felszelés előtt (legalább 2 óra), de másnap a legjobb, mikor már az ízek összeértek.

0 Tovább
123
»

Kell a test!

blogavatar

Testedzéssel, életmóddal foglalkozunk.

Like!

KÖVESS!