Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Így lesz szép a mellizmod

mellizom gyakorlat fekvenyomás Vígh GergőMost egy mellizom felső részét megdolgoztató alapgyakorlatot, a fekvenyomást 45'-os padon mutatom be nektek. Ez a gyakorlat a felső mellizmon kívül még az elülső deltát és a háromfejű karizmot dolgoztatja meg.

Gyakorlat végrehajtása:

  1. Helyezkedjünk el a fekvenyomópadon.(melleteket emeléjétek ki, hogy biztosan az kapja a terhelés nagyrészét.)
  2. A rudat vállszélességnél kb. 10 cm-el szélesebben fogjuk meg.
  3. Mielőtt kiemelnétek a rudat, szívjátok tele a tüdőtöket levegővel, majd kezdjétek el szép lassan kiereszteni és a végén emeljétek csak ki a rudat, így egy fokkal könnyebbnek fogjátok érezni a rátok nehezedő súlyt.
  4. A rudat a melletek felső végpontjához, a kulcscsontotok alá pár centivel engedjétek le.

Korábbi videóinkat itt érheted el:

Ha kérdésetek van, írjatok a kellatestblog@gmail.com címre, igyekszünk válaszolni.

0 Tovább

Miből lesz a cserebogár - Geri bemutatkozik II.

Sziasztok!

Az előző részben addig jutottam, hogy elkezdtem konditerembe járni. Most a kezdeti bakikról, tanulságokról fogok írni, illetve mutatok nektek a cikk végén pár képet a kezdeti formámról. Szerintem ne hagyjátok ki, hátha magatokra ismertek, illetve tanultok a hibáimból! :)

Vígh Gergő

                                                    Kb. 2 év után

Mivel az volt az elhatározásom, hogy felhízlalom magam, (ekkor olyan 62kg és 182cm körül lehettem) az volt az első nagy problémám, hogy fogalmam sem volt az edzéssel együtt járó helyes étkezésről, így hát neki is álltam magamba tömni mindent, amit csak tudtam. Visszagondolva elég vicces volt a tömegnövelésem, csak hogy jót nevessetek ti is, leírom az akkori edzés utáni vacsorámat:

  • kb 5 szelet mézeskenyér,
  • felvágott,
  • túró és még amit pluszban édesanyám elkészített az nap.

Itt még igen messze jártam a tudatos életmódtól, de a túlzott kalóriabevitelnek mégis csak voltak előnyei, hiszen a kilók szépen jöttek fel elég hirtelen, amitől csak még lelkesebben edzettem.

Osztálytársammal heti 5-ször jártunk le a terembe, csak egyre többször fordult elő, hogy nem tudtunk egy időbent lent lenni, ezért ilyenkor magamra, meg arra a kevés tudásomra hagyatkoztam,  amit eltanultam. Viszont így már változott a helyzet. Úgy voltam vele, ha már többször edzek egyedül, mint az osztálytársammal, keresek egy közelebbi termet, mert az mégis csak kényelmesebb. Új kezdet volt ez. Mivel "magamra voltam hagyva", így muszáj voltam a dolgok után olvasni, hogy jobb és jobb edzést tartsak magamnak.

Eleinte nem ismertem a testépítőoldalakat, könyveket, újságokat, amikből pedig rengeteg információt lehet kinyerni, ezért pl. a fehérje shakek fontosságáról és a különböző vitaminok szerepéről sem tudtam. Az edzős videókból, amiket a shop.builder Body builder TV(BBTV) című műsorából tanultam meg, pl. hogy nem feltétlen a nagy súly mozgatása a lényeg edzésnél, mivel tönkre mehetnek az izületei az embernek és nagyon sok segédizmot kapcsol be a mozdulatba. Ez a tanács azért volt fontos, mert imádtam nálam sokkal nagyobb súlyokkal dolgozni, hogy még nagyobb legyek, így pl. a nyakból nyomást, volt, hogy 60kg-mal, hátazásnál a nyak mögé húzást 100kg-mal csináltam. 

Egy éve edzettem, mikor sikerült befektetnem életem első tömegnövelőjébe, kreatinjába és multivitaminjába, ami fantasztikus élmény volt, hiszen ilyenkor kezdtem el odafigyelni a táplálkozásomra, arra, hogy mit mikor szedjek be, mikor igyak meg. Legyőzhetetlennek éreztem magam és még nagyobb motivációval álltam az edzésekhez. Ebben az időszakban sikerült egy hónap alatt 5kg-ot híznom, ami fantasztikus eredmény volt. Amit tudtam, az mind a különféle internetes cikkekből, edzősvideókból származott, amikből folyamatos motivációt és tudást nyertem. Teltek a hónapok és már kezdett megfogalmazódni bennem a gondolat, hogy ebben a sportágban kell elhelyezkednem. Erről viszont majd legközelebb mesélek, addig is, ahogy ígértem, pár kép a kezdetekből:

Vígh Gergő

Vígh Gergő

Vígh Gergő

0 Tovább

Három páros gyakorlat, ha egyedül nem menne az edzés

Pető Benjámin Mészáros Dániel páros edzés gyakorlat

Nem, srácok, egyáltalán nem gáz párban edzeni, sőt! A csajok ezt már jó ideje tudják, éppen ezért kapjátok össze magatokat és hívjátok el egy kedves barátot, barátnőt edzeni. Benji és Dani most három jóféle gyakorlat is megmutat kezdésnek.

Korábbi videóinkat itt érheted el:

Ha kérdésetek van, írjatok a kellatestblog@gmail.com címre!

0 Tovább

Ezzel a gyakorlattal fejlesszétek a vállizmotokat

Ugye, minden egyes izomcsoportnak megvan a maga közkedvelt gyakorlata, amit az emberek előszeretettel alkalmaznak nagyjából minden edzésüknél. Ezért most arra gondoltam, hogy egy közkedvelt váll gyakorlatot, a vállból nyomást mutatom be nektek!

Ez a gyakorlat a váll elülső és oldalsó fejét dolgoztatja meg. Nagy pozitívuma a többi hasonló váll gyakorlathoz képest, hogy mivel a mozdulat nem idegen a test számára, ezért nem bántja a vállat, azonban a nagy súly használatát nem javaslom, mert a váll ízület igen könnyen megsérülhet.

gyakorlat vállból nyomás Vígh Gergő

  • Ehhez a gyakorlathoz válasszatok hát támlával rendelkező padot a biztos testtartásért.
  • Ügyeljetek arra, hogy hátatokkal ne homorítsatok be gyakorlat közben, a gerinc sérülések elkerüléséért.
  • Súlyzót emeljük magunk mellé úgy, hogy a testünkkel egy vonalba legyen, és egy fél körívben nyomjuk a fejünk fölé, a felső végpontnál pedig ne érintsük össze a súlyzókat, hagyjunk pár centit a súlyzók között, majd lassan ugyanebben a fél körívben vissza engedjük, amíg a felkarunk picivel vízszint alá nem megy.
  • Ezt végezzétek el 10-15-ös ismétlésszámmal 3-szor 4-szer.

Legutóbb arról írtam, hogyan érdemes nekivágni egy 6 hónapos, nyárig tartó felkészülésnek. Erről itt olvashattok:

Már csak 6 hónap van nyárig! Lassan edzeni kéne, nem?

Ha bármi kérdésetek van, írjatok, igyekszem minél hamarabb válaszolni!

3 Tovább

Már csak 6 hónap van nyárig! Lassan edzeni kéne, nem?

Így a 2016-os esztendőbe lépve, sokan az évben elérni kívánt céljaikon gondolkodnak, ami lehet egy piros bicikli, egy lakás, vagy akár egy diploma megszerzése. De lehetnek olyan hétköznapibb tervreitek, mint például fogyni 5 kg-ot vagy izmosodni a 2016-os nyárra a hölgyek/urak, illetve a magatok kedvére. Éppen ezért összefoglalom, hogy mire számítsatok, ha fogyással, vagy izomtömeg növeléssel készülnétek a nyárra.

Vígh Gergő felkészülés

A testalkat azonosítása

Felmérem, hogy milyen a testalkat típusotok van. Ez azért fontos, mert nem vagyunk hasonlóak és máshogy dolgozza fel a szervezetünk ugyan azt az ételt. Nem kell semmiféle okkult tudományra gondolni, alapvetően három testalkattípus van és ezek közötti átmenet. Viszont ez alapvetően határozza meg azt, hogy milyen étrend kedvező a hízni vagy éppen fogyni vágyó vendégnél.

Mindennek az alapja az étrend!

El kell hinnetek, hogy nagyon nagy jelentősége van a helyes táplálkozásnak. E nélkül egyszerűen nem lehet elérni a kívánt formát. Ezért nálam mindig úgy szoktuk kezdeni a közös munkát, hogy tisztába tesszük az étkezési alapelveket, amik ugyan elsőre nem tűnnek nagy kunsztnak, pedig általában ennél szokott elbukni a kondisok nagy része.

Vígh Gergő felkészülés

Heti edzések száma

Fontos tisztázni, hogy mennyi időnk van egy héten edzeni. Aki életében először megy le konditerembe és kezd el edzeni, annál a heti 3, de minimum 2 közös edzést ajánlott. Egy részt azért, mert az agy-izom kapcsolat kialakításához ennyi idő minimum kell (az agy-izom kapcsolat azért fontos, hogy gyakorlat végrehajtása közben agyunkkal tudatosan azt az izmot dolgoztassuk, amit meg akarunk edzeni, más segéd izmok bekapcsolása nélkül és itt jönnek még képbe az online edzős videók, amiket nem ajánlok teljesen kezdőknek, hiszen hiába néztek meg egy gyakorlatot, nem fogjátok tudni helyesen végrehajtani a gyakorlatot, mert nincsen meg bennetek az a rutin, amivel észre tudjátok venni az esetleges hibákat, így elég könnyen megsérülhettek, akár hosszú távra. Ne értsetek félre, személyi edző vagyok, ez a munkám, ezzel keresek pénzt, de ugye abban egyet tudunk érteni, hogy egy életre szóló sérülés ára felbecsülhetetlen? Éppen ezért legalább az első pár hónapban kérjétek személyi edző segítségét, nehogy maradandóan lesérüljetek. Másrészt pedig idő kell a megfelelő kondíció eléréséhez, ezért csak 1,5 - 2 hónap elteltével növeljétek az edzéseitek számát.

Vígh Gergő felkészülés

Na még egyszer, akkor mi is a cél?

Ha ezzel is meg vagyunk, újra átbeszéljük, hogy mi is a cél? Viszont amit most olvasni fogsz, az nem biztos, hogy tetszik majd. Az a szomorú hírem, hogy nem fogod tudni magad kidolgozni egy vagy két hónap alatt. És nem azért, mert személyi edzőhöz járni egy never ending story, hanem azért, mert ehhez a hosszú távú folyamathoz több idő kell. Ezért szoktam türelemre inteni a vendégeimet. A kezdeti fejlődés időt igényel, emiatt hamar el kedvetlenednek, de miután az étrendet és a gyakorlatokat (durván egy két hónap alatt) sikerült rendbe tenni, jöhet a jól megérdemelt jutalom, ami a mi esetünkben a jobbnál jobb fejlődést jelenti.

Állapotfelmérés az első edzésen

Az első edzés ingyenes és arról szól, hogy mindezeket átbeszéljük, de az állapotodat is felmérjük. Lemérem a csípőd, a mellkasod, a combod és a bicepszed körtérfogatát is, amit eltehetsz magadnak. Aztán különböző gyakorlatokat végzünk, amivel az akkori izomerőtöket és állóképességeteket mérjük fel.. Erre azért van szükség, hogy lásd, az első edzés alkalmával hogyan teljesítettél és negyedév elteltével mik az eredményeid. Sokszor ugyanis az izomerő gyorsabban fejlődik, mint a látható izomzat, még akkor is, ha főleg erre koncentrálunk. Végül pedig akár az öltözőben, akár otthon, más segítségével kérni fogok egy csak annyira fedetlen képet, hogy az ábrázolja a kiindulási állapotot. Ezt kell majd megismételned havonta egyszer azonos háttérrel és fény viszonyok között.

Bemelegítés

Mutatok pár bemelegítő gyakorlatot, amit még az óra előtt kell elvégeznetek, hogy ne ezzel menjen el az idő. Természetesen, ha valamiért úgy tudtok csak megérkezni, hogy erre nem volt idő, akkor is be kell melegíteni, de ez már az órán történik, mert nem vehetem el az időt a következő vendégtől. Viszont, ha tehetitek, gyertek 30 perccel korábban és melegítsetek be, ami segít az edzésre is hangolódni.

Nyújtás

Minden gyakorlat után megmutatom, hogyan lehet lenyújtani a megdolgoztatott izomzatot, de ha kérhetem, akkor edzés után még 10-15 percet szánjatok egy általános, egész testes lenyújtásra is. Így sokkal kevésbé lesznek kötöttek az izmaitok.

Vígh Gergő felkészülés

Röviden még egyszer a teendők:

  1. A közös munka előtt rendbe tesszük az étkezési alapelveket. Kaptok pluszba egy általam elkészített anyagot, ami összefoglalja a különböző tápanyagok legfontosabb tudnivalóit, amit edzésen kívül tudtok átolvasni.
  2. Felmérem a testalkat típusotokat, hogy az étrend összeállításánál segítségemre legyen.
  3. Megbeszéljük, hogy hány alkalommal találkozunk egy héten. Kezdőknek heti 3, de min. 2 közös edzést javaslok. Haladóknak 4-5, de többet nem ajánlok a megfelelő regenerálódás érdekében.
  4. Megejtjük az állapotfelmérést 3+1 lépésben:
    1. Lemérem a csípőtök, karotok, combotok körtérfogatát
    2. Felmérjük az izomerőtöket és állóképességeteket
    3. Készítünk egy kiindulási fotót, ami a viszonyítási alap lesz
    4. Testösszetétel mérés (testzsír%, izomtömeg, testvíz, stb. 
  5. Mutatok pár bemelegítő gyakorlatot.
  6. Megmutatom az izmok lenyújtását.
  7. Majd el kezdjük a közös munkát, azonban az elején türelemre intem a vendéget, ugyanis legalább két hónapnak el kell telnie, hogy az étrend betartása és a kitartó edzés meghozza a várva várt eredményt.

Valószínű, hogy volt olyan pontja a cikknek ami nem tetszett annyira, azonban igyekeztem őszintén leírni nektek ezt a munka folyamatot, hogy el tudjátok képzelni, mivel jár ha el kezditek az alakformálást nyárig.

Szóval, ha kérdésetek van, írjatok a kellatestblog@gmail.com címre!

0 Tovább

Kell a test!

blogavatar

Testedzéssel, életmóddal foglalkozunk.

Like!

KÖVESS!